Kutika – egy szlovákiai magyar márka születőben

A Kutika nevet kapta az a projekt, amelynek keretén belül szlovákiai és magyarországi civil szervezetek összefogásának eredményeképp egy helyieket foglalkoztató varroda létesült a közép-szlovákiai Sajógömörön 2014 nyarán. A projekt célja, hogy a gömöri hagyományokra építve biztosítson munkalehetőséget a munkanélküliség által rendkívüli mód sújtott régióban. A jelenleg öt alkalmazottal működő manufaktúra megalapítását néprajzkutatói munkák előzték meg, amelyek során szakemberek jellegzetes helyi motívumokat gyűjtöttek – ezek válhatnak majd a Kutika márka alapjává. A következő lépést a Kutika Gastro névre hallgató projekt jelenti, amelynek keretén belül helyi fűszer- és gyógynövények, gombák gyűjtése és árusítása zajlik majd.

„A kisebbségeknek is szükségük van olyan történetekre, amelyekre büszkék lehetnek – véli a projekt ötletgazdája, Bindics Gábor. – A Kutika egyik célja, hogy bizonyítsa: az identitás vállalása nem kell hogy a versenyképesség kárára váljon.”
A Kutika keretén belül több kisebbségi és emberi jogokkal foglalkozó szervezet működik együtt, többek között a Minorma és az Open Society Institute (OSI). „A Kutika modellje segíthet egy átfogó, országos foglalkoztatási program kidolgozásában Szlovákiában” – állítja az OSI pozsonyi irodájának igazgatója, Marek Kapusta.
A Kutika mint identitáserősítő kulturális és szociális projekt elnyerte többek között a szlovák parlament emberi jogi és kisebbségi bizottsága elnökének, Rudolf Chmelnek a támogatását is.

„Az identitásnak sokkal több aspektusa van, mint azt általában gondoljuk, és ez fokozottan érvényes a különféle kisebbségekre – nyilatkozta a projekt kapcsán Rudolf Chmel. –
Az új motivációs források keresése a munkahelyteremtésnél olyan módon, ahogy az a Kutikában zajlik, a kisebbségi identitás és kultúra védelmének és fejlesztésének új, hatékony útját jelentheti. A Kutikát ezért egy ígéretes kísérletnek tartom, amely inspiratív lehet egyéb hasonló kezdeményezések számára is, nem csak egyetlen régióban.”