Színes Szlovákia – Nemzetiségek napja

A soron következő programunk, melyen épp dolgozunk, a Színes Szlovákia – Nemzetiségek napja nevet viseli. Egy országos rendezvénysorozatról van szó, melynek célja, hogy egy nap alatt bemutatkozzanak a Szlovákiában élő kisebbségek, ízelítőt adjanak a kultúrájukból, és bebizonyítsák, hogy a nemzeti kisebbségek igenis színesitik Szlovákia kultúráját és társadalmát.

A projektbe bekapcsolódtak különböző szlovákiai civil szervezetek, klubok, színházak és egyéb kulturális központok, amelyek október harmadik szombatján teret és lehetőséget biztosítanak a nemzeti kisebbségek különböző bemutatkozási formáinak, mint pl. színházi előadás, zene, tánc, gasztronómia.

Meggyőződésünk, hogy a kisebbségek gazdagítják, színesítik Szlovákiat, ezért szeretnénk, ha az év egy napja a szlovákiai nemzeti kisebbségekről szólna. Célunk, hogy a kisebbségek kultúráját emancipáljuk és közelebb hozzuk az emberekhez, hogy ezentúl az egyes kisebbségeket pozitívan ítéljék meg, kultúrájukat pedig értékként kezeljék, amely fontos eleme Szlovákia sokszínű társadalmának.